Stressreducerende ademhalingstechnieken

Stressreducerende ademhalingstechnieken zijn een essentieel onderdeel geworden van moderne stressmanagementprogramma’s.

Immers, door een jachtige manier van leven gaan mensen soms hoger in de borststreek en  oppervlakkiger ademen.

Ook in stresssituaties, of in situaties van overprikkeling ademen mensen onvoldoende in hun buik, omdat ze hun lichaam opspannen.

Dit kan zelfs resulteren in het te veel opnemen van zuurstof, wat op zijn beurt kan leiden tot hyperventilatie en stress-gerelateerde fysieke en mentale symptomen.  

Goede ademhalingstechnieken worden aangeleerd om de fysiologische reactie van het lichaam op stress te verminderen. Door bewust te ademen en de ademhaling te vertragen, kunnen mensen hun parasympathisch zenuwstelsel activeren, wat leidt tot ontspanning en kalmte. 

Goed ademen zorgt er ook voor dat de buikorganen in ontspannen toestand geraken wat dan weer invloed heeft op de vertering; het opnemen van voedsel in de darmen, en zelfs op de aanmaak van hormonen in de darmen.  Hormonen die direct of indirect worden gereguleerd door de darmflora en de spijsvertering, zijn onder andere dopamine, noradrenaline en gaba. Ook is er een verband tussen je darm- en hormoonhuishouding bij de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.

Ademhalingstechnieken technieken helpen ook bij het verminderen van angst, het verbeteren van slaappatronen en het versterken van de concentratie. 

In yogi-termen zorgt juist ademen voor het goed opnemen van levensenergie of prana.

Door regelmatige beoefening kunnen mensen hun algehele welzijn verbeteren en een betere veerkracht ontwikkelen tegen stressvolle situaties. Het juist aanleren van deze ademhalingstechnieken vereist een goede begeleiding, waarna het regelmatig oefenen op eigen tempo kan starten.